Friday, August 7, 2009

JaKaRtA PuNcAk BaNdUnG (15 July - 19 July '09) - Day 2

Day 2- Jakarta - Puncak
16 July 2009. Hari kedua kitorg betolak ke Puncak n bermlm disana. Pg tu breakfast kt hotel..pas breakfast trus check out hotel…sblm g Puncak, jln2 kt Jakarta Pusat dulu…driver kitorg, Pak Hasni namenye bwk kitorg ronda2 sekitar Jakarta Pusat..mcm2 bentuk bangunan leh nmpk..highway kt sini pn agak besar…ms ronda2 tu smpt laa sggh kat Tugu Monash kejap..taman tugu Monash besar bangat tp sygnye kitorg xjln2 pn kt taman tu.. sggh pn semata2 nk amik gmbr je.. Pak Adi nk cpt sbb kitorg nk ke Taman Mini n pastu trus bertolak ke Puncak…sblm ke Taman Mini kitorg sggh kt Butik batik dulu..kt sini byk jual baju batik,kain batik n ape2 yg berasaskn batik laa…hehe..memg cantik2 baju batik kt situ n berkualiti kainnyer..cuma harganye agk mahal …so kitorg just cuci mata je..xde beli ape2 pn..

pas breakfast

sblm checked out hotel...



kt Tugu Monash



ronda2 Jakarta Pusat



Dr butik kitorg trus ke Taman Mini Indonesia…tmn ni ade contoh rumah2 tradisional indonesia cam rumah Bali & Sumatera Barat…byk sgt rumah so kitorg xdelaa lawat semua..just sggh mn2 yg smpt…kwsn tmn ni pn besar, so adelaa kemudahan cabel car tuk lihat rumah2 yg ade kt situ…kitorg smpt laa naik cabel car n amik gmbr umh2 tu dari dlm cabel car…









dlm cabel car...








then kitorg teruskn perjalanan ke Puncak…sblm smp ke Puncak sggh le mkn tgh ari dulu kt restaurant tempatan…kali ni kitorg makan nasi padang…i tertanya2 gak apelaa nasi padang tu kn..rupa2nye nasi padang tu nasi putih ngn lauk pauk aje..tp byk jns lauk laa, lebih dr 8 jenis..rs lauknye sama aje cam kt M’si..tp i rs lauk kt M’sia lg sedap..hehe..sbb lauk diorg xpedas…
tggu nk mkn tgh ari

pas mkn kitorg pn truskn perjalanan ke Taman Safari Cisarua..taman ni cam zoo sbnrnye..nk msk kena naik keta sbb haiwan2 semua berkeliaran x duduk dlm kandang…ade laa yg kena gk duk dlm kandang cam org utan, buaya, badak tp kuda belang, lama, kancil berkeliaran aje…harimau n singa pn dibiarkn camtu je..harimau,singa selamba lalu sblh van tp tingkap tutup laa kalau x nnt kena terkam lak ngn harimau2 tu…sblm smp kt taman ni kt tepi2 jln byk gerai2 yg jual carrot..pengunjung2 dibenarkn bg haiwan2 ni mkn..so sape2 yg teringn nk bg mkn haiwan2 ni leh laa beli carrot2 tu…






kt sini pn ade taman mini gk..sape2 yg rs nk amik gmbr sblh org org utan ker,anak harimau ke leh laa sggh…kitorg pn xlepas kn peluang bergmbr ngn anak harimau umur 9 bulan…wlpn 9 bulan tp besar..sama besar laa ngn kitorg2 ni…






dh abis bergambar ngn haiwan2 yg jinak ni kitorg pn teruskn perjalanan ke Puncak..Puncak ni cam Cameron Highland..sejuk jer…ade ladang teh…memg cantik…sedap aje mata memandang..kitorg smpt laa turun jp tgk pokok2 teh tu..dh alang2 kitorg pn amik laa gmbr kt situ kn….amik gmbr adelah acara wajib..hehe..seb baik laa Pak Adi rajin tolong amik kn gmbr kitorg yg x abis2 nk posing kn…hehehe…


kt sini i nk bg tips skit laa..kt kwsn ni,memg ade org jual souvenir cam gelang,key chain.. strawberry pn ade jual gk...penjual2 kt sini agk agresif…kalau xnk beli brg diorg kite kena ckp kite xnk beli,jgn diam aje…kalau kite senyap diorg akn ikut kite mn kite pegi smp laa dlm van…ms nk turun kt ladang teh tu,penjual2 ni semua dh tggu aje kt luar..memg diorg akn berusaha tuk jual jgk brg2 diorg smp kite beli..so kena hati2 laa ye…





dh puas amik gmbr ngn daun2 teh kitorg pn truskn perjalan ke tmpt penginapan…mlm tu kitorg bermalam kt Surya Indah..tmpt ni cam chalet laa…best bangat..cantik tau kwsn chalet ni..siap ade playground lg…hehe..smpt laa i naik buai kt situ..kitorg kena lalu kwsn perumahn dulu sblm smp kt Surya Indah ni..mula2 ingtkn mst tmptnye xbest kn..bile smp xsangka rupany2 dlm kwsn perumahan tu ade tmpt penginapan yg best..hehehe..memg puas ati bile dpt tmpt rehat+tdo yg selesa…




mlm tu kitorg mkn kt restaurant tmptn n lg sekali mkn nasi padang..menu yg sama..wat kitorg rs muak lak..cuma ade laa lain skit rsnye tp lauk tetap sama…kitorg mkn mlm agk awl so byk gk ms terluang..Pak Adi ckp ada karaoke kt Surya Indah ni..memandangkn xde mende nk buat so kitorg pn p ler berkaraoke…sbnrnye tmpt karok tu cam cafĂ©..memg terbuka tmptnye so semua org leh tgk kite nyanyi..tp disbbkn ms kitorg dtg tu xramai org, kitorg pn bantai laa karok kt situ tanpa ade rs malu..hahaha…start dr kol 8 mlm smp kol 11 gk laa karok kt situ..n org yg paling byk menyumbangkn suara adelaa i sbb ade lagu Siti..xbyk lagu artis M’sia..yg ade pn Slam ngn group ape tah…xtau nk nyanyi lagu diorg..kwn2 i dua org tu memg xbrp reti nyanyi lagu Siti tu yg i yg asyik pegang mikrofon mlm tu..hehehe..nyanyi smp xde suara..kol 11 br kitorg blk bilik..



sblm tdo smpt gk ler rendam kaki dlm air panas..hehe..masing2 kaki dh letih,penat berjalan…esok nk smbg jln lg kn..so kena laa bg kaki tu rehat jp..memg lega dpt rendam kaki wlpn kejap…tdo pn lena mlm tu….






13 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

bestnya ienn,..oo kamu bersuka ria nggak ajak guer ya..sha mo hak shya..pacar shya....bila kamu ingin pergi ke sana lagi ye..

ieNn ZaZa said...

hehe..pacar xde laa wawa..niat di hati memg nk g lg tp xtau bile..hehehe..tggu kalau ade org nk sponsor leh laa g lg..heheh..tp xkn ade org nk wat camtukn..so cam xde hrpn le nk g lg..huhuhuh..

azieazah said...

Tugu Monash tu di atas menara teratas memang EMAS TULIN yg bernilai juta2... dulu2 pernah ada cubaan mencurinya dgn menggunakan helikopter, tp gagal...

Wahhh best nyer dapat melancung.. Chiemplas tempat jeans tu tak ronda ker?

SiMply NaD'Honey said...

wahhhh...bestnyer tgkap gmbr gan harimau putih...hehhehh.....knp ader aper tu fried chicken dlm zoo is it???

caluk@cencaluk said...

bestnyer gi jalan2, bilalah leh cuti nie hu hu

ieNn ZaZa said...

azieazah
yeak..xtau pn psl emas tu..

p shoppg kt cihempelas laa aritu tp kejap sgt..xsmpt nk shopping byk..hehehee

ieNn ZaZa said...

Nad
tuler..xtau apsal diorg tulis fried chicken..padahal xde pn fried chicken jual kt situ

ieNn ZaZa said...

caluk
ko amik EL jer..senang..tggu cuti memg lmbt laa..

caluk@cencaluk said...

aku el pun boss suruh dtg kerja hu hu

qishie said...

waaaa....best gile!

huhuhu...sib baik rimau tu tak makan u all!

ngeee~
:p

ieNn ZaZa said...

cencaluk
ape nk wat..ko kn org pntg kt opis..kena laa dtg jgk kn..hehe

ieNn ZaZa said...

qishie
kalau mkn aku dh xde kt M'sia ni..huhu

miss zahidah said...

memang best la jalan2 kat jakarta tu...ktaorg sampai kat bali ari tu...heheehhehe.....xpuas la...sa nak g lagik...